Laiva lähdössä Lappeenrannan satamasta

Hiiliviljely, uudistava viljely, maan viljelyn uusia tuulia 22.7.2021

Maanviljelypäivä Tyynelän tilalla 22.7.2021 klo 13-18

Tapahtumaosoite Jokimäentie, Imatra.

Tapahtumaan pitää ilmoittautua 20.7.2021 mennessä
https://e.eventos.fi/events/bsag-viljelijayhteistyo/tyynelan-tilan-maanviljelypaiva/koti
Sanna Söderlund, puh. 040 777 5515, sanna.soderlund@bsag.fi  

Viljelijän tärkein pääoma on peltomaa ja sen kasvukunto. Uudistava viljely parantaa maaperän kasvukuntoa. Maaperän terveyden parantaminen tuo ilmasto- ja ympäristöhyötyä lisäämällä maaperän hiilensidontakykyä, vähentämällä vesistökuormitusta ja parantamalla luonnon monimuotoisuutta.

Hiiliviljely tarkoittaa erilaisia viljelystoimenpiteitä, jotka vähentävät maatalouden kasvihuonekaasupäästöjä ja/tai lisäävät hiilen varastoitumista maaperään. Hiiliviljely on osin peltoviljelyn vanhoja hyväksi koeteltuja keinoja.

Kuinka saadaan aikaiseksi nurmi, joka maksimoi maan hyvän rakenteen, biomassantuoton, multavuuden kasvattamisen, oheiskasvien hillinnän sekä ravinteiden sitomisen ja louhinnan? Tähän pyritään vastaamaan Maanviljelypäivänä, kun teemana on nurmenviljely.

Tyynelän tilalla on tunnistettu sen viljelyhistorian aikana nurmien suuri merkitys maan kasvukunnolle ja sadontuotolle, mikä on korostunut entisestään maanpäällisen karjan lähdön jälkeen. Pellon kasvukuntoa ja rakennetta hoitaa nyt monimuotoinen maaperäeliöstö. Onnistunut nurmi on uudistavan kasvinviljelytilankin kierrossa koko viljelykierron perusta. Se määrittää maan rakenteen, oheiskasvipaineen ja ravinnetilan vuosiksi eteenpäin.

Aloitamme päivän kahveilla ja karjalanpiirakoilla klo 13. Tilan esittelyn sekä yhteistyökumppaneiden puheenvuorojen jälkeen pääsemme pellolle ja kuulemme asiantuntijoiden alustuksia nurmen perustamisesta, nurmiseoksista ja tutkimustuloksia nurmien hiilensidonnasta.

Tämän jälkeen teemme pienemmissä ryhmissä peltokierroksen jonka rasteilla asiantuntijat kertovat tilan uudistavasta viljelystä ja mm. matojen laskemisesta, syysöljykasvien viljelystä sekä seos- ja siemenviljelystä. Käymme läpi onnistumisia sekä etenkin kokeiluja ja virheitä oppiaksemme yhdessä. Maata tongimme joka välissä, joten oma lapio kyytiin. Tilaisuudessa on mahdollisuus suorittaa Uudistavan viljelyn opiston tehtävä matotestistä.

Peltokierroksen jälkeen n. klo 17 tarjoamme pientä iltapalaa ja voimme jatkaa vapaata keskustelua.

Huomioittehan koronavirus-suositukset sekä säänmukaisen varustuksen. Vietämme iltapäivän ulkoilmassa asianmukaisilla turvaväleillä ja hygienialla säästä kuin säästä nauttien.

Mukana päivässä Carbon Action, Soil Diver Agro, PISARA+ ja Hinkua Etelä-Karjalaan-hanke, Pro Agria Etelä-Suomi: Elina2- ja Sääski-hankkeet, Kymen Luomu, Peltosiemen, Naturcom ja Soilfood

Tyynelän tilan isäntä, Juuso Joona toivottaa meidät lämpimästi tervetulleiksi Maanviljelyspäivään.


Juuso Joona, maan viljelijä, Tyynelän tila
+358 50 360 96 32
@Maan_viljelija; www.tyynelantila.fi

Lisätietoja:
Raija Aura, p. 040 5843 278, raija.aura(at)lappeenranta.fi
Sanna Söderlund, puh. 040 777 5515, sanna.soderlund(at)bsag.fi
 

Ota yhteyttä

Kerro meille, jos sinulla on havaintoja tai kysymyksiä Pien-Saimaasta, veden laadusta tai ilmiöistä. Myös sivustoa koskeva palaute on tervetullutta. Ota rohkeasti yhteyttä vieressä olevan lomakkeen avulla. Kun täytät yhteystiedot, voimme palata asiaan.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.