Laiva lähdössä Lappeenrannan satamasta

Jäätilanne 5.2.2024

Varoitusmerkki: Varo heikkoa jäätä. Voimakas virtaus.

Tammikuun aikana sää vaihteli kovasta pakkasesta tuuliseen suojasäähän. Edelliseen mittaukseen verrattuna jääpeite on pääsääntöisesti vahvistunut muutamilla senttimetreillä eri puolilla Suomea sijaitsevilla jäänpaksuuden mittauspaikoilla tai pysynyt ennallaan. Jäänpaksuusmittausten yhteydessä on monin paikoin havaittu edelleen vettä jään päällä, mikä vaikeuttaa liikkumista. Myös uveavantoja on havaittu, ja lumipeite jään päällä vaikeuttaa niiden havaitsemista.

Tammikuun 30. päivän mittauksissa Etelä- ja Keski-Suomen vesistöjen kokonaisjäänpaksuus vaihteli 33–45 cm:n välillä ja mittaustulokset olivat ajankohdan keskimääräisen arvon tuntumassa tai hieman sitä suurempia.

Lisätietoa vesi.fi sivustolta

Muistathan, että jään paksuus vaihtelee alueittain ja virtapaikkojen vaikutusalueella jää voi olla erittäin heikkoa. Uveavannot lumen alla ovat myös petollisia.

Pien-Saimaalla Kivisalmen pumppaamon ja Kirjamoinsalmen sillan molemmin puolin jään paksuuteen vaikuttaa virtaukset. Lisäksi Vehkataipaleen pumppaamo vaikuttaa alueellisesti jäiden paksuuteen.

Muistakaa naskalit ja turvallisuus jäällä liikkuessa!

Ota yhteyttä

Kerro meille, jos sinulla on havaintoja tai kysymyksiä Pien-Saimaasta, veden laadusta tai ilmiöistä. Myös sivustoa koskeva palaute on tervetullutta. Ota rohkeasti yhteyttä vieressä olevan lomakkeen avulla. Kun täytät yhteystiedot, voimme palata asiaan.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.