Laiva lähdössä Lappeenrannan satamasta

Pien-Saimaan mittauslautta on siirretty Sunisenselälle 30.6.2021

Pien-Saimaan veden laatua mittaava kelluva mittauslautta on huollettu ja siirretty Sunisenselälle. Mittauslautta mittaa veden lämpötilaa ja happipitoisuutta sekä sameutta, klorofyllipitoisuutta ja sinilevien fykosyaniinipitoisuuksia ja lähettää tiedon kerran tunnissa internet-pohjaiselle palvelimelle.  Mittauslautan avulla seurataan mm Kivisalmen pumppaamon vaikutusta Sunisenselän ja Pien-Saimaan veden laatuun. Suomen ympäristökeskus hyödyntää seurantadataa Horizon 2020 WQeMs kaukokartoitushankkeessa, jossa kehitetään mm. satelliittiseurannan keinoja sinileväseurannassa ja ennusteiden laatimisessa.

Mittauslautta on toiminut Pien-Saimaalla vuodesta 2010: Riutanselällä vuosina 2010 -2013, Piiluvanselällä vuosina 2013-2017 ja 2018-2020 Koneenselällä. Pien-Saimaan veden laatua seurataan myös vesinäyttein ja laboratorioanalyysien avulla 20 näytepisteellä neljä kertaa vuodessa. Kivisalmen pumppaamon vaikutuksia seurataan neljällä seurantapisteellä kerran kuukaudessa.

Mittauslautta on varustettu heijasteilla, tutkanheijastimilla ja valolla. Virtalähteenä toimivat aurinkopaneelit. Toivomme, että mittauslautta saa toimia häiriöittä ja lähettää arvokasta tietoa veden laadusta.

Kartta Pien-Saimaan Sunisenselältä ja mittauslautan sijainti merkitty pisteellä
Mittauslautan sijainti Sunisenselällä.

Lisätietoja:

Raija Aura, 040 5843 278, raija.aura@lappeenranta.fi        

Ota yhteyttä

Kerro meille, jos sinulla on havaintoja tai kysymyksiä Pien-Saimaasta, veden laadusta tai ilmiöistä. Myös sivustoa koskeva palaute on tervetullutta. Ota rohkeasti yhteyttä vieressä olevan lomakkeen avulla. Kun täytät yhteystiedot, voimme palata asiaan.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.