Laiva lähdössä Lappeenrannan satamasta

Veden lämpötila Sunisenselällä oli maanantaina 6.5. jo 7,5 astetta.

Oletko nähnyt tai ihmetellyt kelluvaa lauttaa keskellä Sunisenselkää? Lautta on Pien-Saimaan jatkuvatoiminen mittauslautta, joka mittaa veden laatua eri syvyyksiltä optisten antureiden avulla. Mittauslautta oli talven ajan turvassa laiturissa talviteloillaan ja nyt se siirretty jälleen takaisin paikoilleen tekemään tärkeää työtään.

Anturit mittaavat veden happipitoisuutta ja lämpötilaa sekä sameutta ja levien määrää ilmaisevaa klorofyllipitoisuutta ja lähettää mittausdatan tunnin välein palvelimelle. Virtansa laitteisto saa aurinkopaneeleista.

Mittauslautta on ollut vuosina 2010-2014 sijoitettuna Riutanselällä ja Piiluvanselällä vuosina 2014-2018. Piiluvanselällä kerättiin tietoa Kivisalmen pumppaamon rakentamisen ja käynnistymisen vaiheista. Vuodesta 2018 lähtien mittauslautta on seurannut veden laatua Sunisesensellä.

Lautta on varustettu heijastein ja valolla. Annathan mittauslautan tehdä tehdä työtään häiriöittä, kiitos.

Lisätietoja:

Raija Aura, vesistöasiantuntija
Lappeenrannan kaupunki
Ympäristökehitys
+358405843278, raija.aura(at)lappeenranta.fi

Ota yhteyttä

Kerro meille, jos sinulla on havaintoja tai kysymyksiä Pien-Saimaasta, veden laadusta tai ilmiöistä. Myös sivustoa koskeva palaute on tervetullutta. Ota rohkeasti yhteyttä vieressä olevan lomakkeen avulla. Kun täytät yhteystiedot, voimme palata asiaan.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.