Pumppaamot

Virtausohjaus on Suomessa vähän käytetty menetelmä vesistökunnostuksessa. Pumppaamoilla vauhditetaan virtaamia ja veden vaihtuvuutta. Pien-Saimaan luontainen virtaama on hyvin hidas, vain 4 m3/s. Virtausohjaus onkin todettu toimivaksi menetelmäksi veden laadun parantamiseksi.

Pien-Saimaalla pumppaamoja on hyödynnetty veden laadun parantamiseen jo vuodesta 1937 alkaen, kun UPM Kymmenen Vehkataipaleen pumppulaitos otettiin käyttöön. Vehkataipaleen pumppulaitos siirtää Suur-Saimaan hyvälaatuista vettä Läntiselle Pien-Saimaalle noin 40 m3/s. Tämä on turvannut UPM Kaukaan tehtaiden raakaveden laadun sekä veden laadun Läntisen Pien-Saimaalla ja Lappeenrannan kaupungin edustalla.  

Vanhoja kuvia rakennusvaiheelta

vEHKATAIPALEEN PUMPPULAITOS RAKENTEILLA
Vehkataipaleen pumppulaitos rakenteilla vuonna 1936. Vesikanava on tuettu lehtipuulankuilla. Kuvan näkymä pumppaamolta Pien-Saimaan Viskarinlahteen.

Vehkataipaleen pumppulaitoksen hyvien kokemusten rohkaisemina menetelmä valittiin yhdeksi Läntisen Pien-Saimaan kunnostuksen keinoksi. Lukuisista vaihtoehdoista pumppaamon paikaksi valittiin Kivisalmi.

Vehkataipaleen pumppulaitoksen ansiosta Kivisalmen itäpuolella veden laatu on parempi ja ravinnepitoisuudet alhaisemmat kuin salmen länsipuolella.  Kivisalmi on luontaisesti matala ja kapea salmi. Ahtaaseen salmeen louhittu seitsemän metriä syvä vesikanava ja pumppu siirtää tehokkaasti tätä parempilaatuista vettä 10 m3/s Piiluvanselälle ja Kivisalmen länsipuoleiselle Pien-Saimaalle.

Kivisalmen pumppaamon rakentaminen oli suuri ponnistus ja rohkea päätös, joka kannatti, jopa yli odotusten. Kivisalmen pumppaamo otettiin käyttöön helmikuussa 2015 ja avajaisia juhlittiin näyttävästi huhtikuussa 2015. Vaikutukset veden laatuun näkyivät nopeasti ja energiatehokkuus yllätti suunnittelijatkin.

Suodata

Ota yhteyttä

Kerro meille, jos sinulla on havaintoja tai kysymyksiä Pien-Saimaasta, veden laadusta tai ilmiöistä. Myös sivustoa koskeva palaute on tervetullutta. Ota rohkeasti yhteyttä vieressä olevan lomakkeen avulla. Kun täytät yhteystiedot, voimme palata asiaan.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.