Vehkataipale

Vehkataipaleen pumppulaitos on tuonut Pien-Saimaalle Suur-Saimaan hyvälaatuista vettä jo vuodesta 1937. Pumppaamo sijaitsee Vehkataipaleeen kapealla kannaksella Suur- ja Pien-Saimaan välissä. Pumppulaitoksen on rakentanut Oy Kaukas Ab. Pumppulaitos siirtää vettä lähes 40 m3/s, mikä on kymmenkertainen virtaama Pien-Saimaan luontaiseen virtaamaan verrattuna.

Vehkataipaleen pumppulaitoksen tarkoitus on varmistaa Kaukaan tehtaiden raakaveden laatu. Samalla myös veden laatu Lappeenrannan kaupungin edustalla säilyy parempana.

Vehkataipaleen pumppulaitos ja vesikanava rakennusvaiheessa vuonna 1935.

Vehkataipaleen vesikanava rakennusvaiheessa pumppulaitokselta katsottuna. Töitä tehtiin käsi- ja hevosvoimin. Vesikanava on suojattu puisilla lankuilla.

Vehkataipaleen pumppulaitoksen voi ohittaa veneellä ja se on suosittu oikoreitti pienemmille Pien-Saimaan ja Suur-Saimaan välillä. Pumppulaitoksen vieressä on pieni sulku. Sulun mitat ovat 4m x 15 m ja sen syväys on 2,75 m ja alikulkukorkeus 2,5 m. Sulku toimii käsivoimin. Vesikanavan pituus on 270 m ja siinä käy kova virtaus.

Vehkataipaleen sulassa talvehtii joka talvi mustavalkoinen pikkulintu, koskikara. Koskikara pesii Lapissa ja sukeltaa ravinnokseen virtavesien pohjaeläimiä.

Mielenkiintoista lisätietoa Vehkataipaleen pumppulaitoksesta löytyy Valo ja Voima lehden ”Vesikysymys Kaukaan tehtailla Lauritsalassa” -artikkelista vuodelta 1946.

Ota yhteyttä

Kerro meille, jos sinulla on havaintoja tai kysymyksiä Pien-Saimaasta, veden laadusta tai ilmiöistä. Myös sivustoa koskeva palaute on tervetullutta. Ota rohkeasti yhteyttä vieressä olevan lomakkeen avulla. Kun täytät yhteystiedot, voimme palata asiaan.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.