Pikkupoika kurkistaa vesikiikarilla veden pinnan alle

Kansalaisseuranta

Kaikki ympäristön seuranta on mielenkiintoista. Myös sen ilmoittaminen on tärkeää. Viranomaisten, tutkijoiden ja yhdistysten lisäksi jokainen meistä voi osallistua seurantaan. Havainnoista ilmoittaminen on vapaaehtoista ja oma-aloitteista. Mitä useampi osallistuu havainnointiin, sitä tarkemmin Pien-Saimaasta saadaan selvyyttä ja pitkäaikaistietoa.

Havainnoitavia asioita ovat muun muassa lämpötila, järven jäätymisen ja jäiden lähdön ajankohta, vesikasvillisuus, kalasto tai linnut, veden sameus, väri tai näkösyvyys, leväkukinnat ja muu leväseuranta, erikoiset sääolot ja luonnonilmiöt tai ihan mikä tahansa poikkeava tilanne Pien-Saimaalla.

Näkösyvyyslevy

Näkösyvyys on helppo ja yksinkertainen mittaus. Näkösyvyys tarkoittaa veden läpinäkyvyyttä. Näkysyvyydellä voidaan havainnollistaa esimerkiksi järven rehevyyttä, tummuutta taikka saven tai humuksen määrää. Näkösyvyyttä mitataan valkoisella Secchi-levyllä, jonka voi vaikka tehdä itsekin.

Näkösyvyyslevy on saanut nimensä paavin luonnontieteellinen avustajan isä Pietro Angelo Secchin mukaan. Hän teki 1860-luvulla Välimerellä järjestelmällisiä havaintoja veden läpinäkyvyydestä. Idean mittalaitteeseen hän olisi saanut laivasta pudonneesta posliinilautasesta, joka erottui selvästi meren pohjasta useiden kymmenien metrien syvyydestä.

Omien havaintojen ilmoittaminen

Omien havaintojen ilmoittaminen on tehty helpoksi ja niitä voi lisätä verkossa oleviin palveluihin aihepiireittäin. Havainnon laadusta riippuen, havaintoja toivotaan ilmoitettavan lisäksi viranomaisille, yhdistyksille ja osakaskunnille. Voit ottaa Pien-Saimaaseen liittyvissä havainnoissa yhteyttä sivun alaosan yhteydenottolomakkeella. Alla linkkejä havaintojen ilmoittamisen tarjoavista palveluista.

Oppaita

  • Järviwiki tarjoaa hyvän oppaan sinilevän tunnistamiseksi. Tarkempaa sinilevätietoa löydät ympäristö.fi sivuston sinileväinfopaketista.
  • Luontoportti sivusto tarjoaa monipuolisen, kattavan ja helppokäyttöisen työkalun eri lajien tunnistamiseen. Työkalun avulla voit tunnistaa muun muassa kaloja, kasveja, lintuja ja perhosia.
Suomen ympäristökeskuksen toteuttama video näkösyvyyden mittaamisesta

Ota yhteyttä

Kerro meille, jos sinulla on havaintoja tai kysymyksiä Pien-Saimaasta, veden laadusta tai ilmiöistä. Myös sivustoa koskeva palaute on tervetullutta. Ota rohkeasti yhteyttä vieressä olevan lomakkeen avulla. Kun täytät yhteystiedot, voimme palata asiaan.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.