Valkoisia jääkiteitä siniseltä kuultavan jään pinnalla

Pinnankorkeus

Karttakuva mittausasema sijainnista Saimaan kanava suulla

Lappeenrannan Lauritsalassa Saimaan kanavan suulla sijaitsee Suomen vanhin järven pinnankorkeutta ja jäänpaksuutta seuraava mittausasema. Asema on toiminut vuodesta 1847 alkaen. Vuoteen 1933 saakka vedenkorkeus mitattiin parruun kiinnitetystä asteikosta, joka luettiin päivittäin. Vuonna 1933 rantakallion kupeeseen valmistui vedenkorkeusasema ja siirryttiin vedenkorkeuden seurannassa mareografin käyttöön. Nykyisin tieto kerätään paineanturien avulla ja mitattu tieto on reaaliajassa. Rantakalliossa näkyy Saimaan suurtulvan vedenkorkeus vuodelta 1899, jota kutsutaan niin sanotuksi valarikon viivaksi.

Valkoinen vedenkorkeuden mittausasema Lappeenrannan Lauritsalassa
Lauritsalan mittausasema on toiminut vuodesta 1847. Se on Suomen vanhin pinnankorkeutta ja jäänpaksuutta mittaava asema.

Jään paksuutta on myös mitattu Lauritsalassa vuodesta 1917 saakka. Mittaukset toteutetaan kolme kertaa kuukaudessa. Lauritsalassa Saimaa jäätyy keskimäärin 27.11. Yli satavuotisen mittaussarjan historia kertoo, että jää on vuosikymmenien kuluessa ohentunut ja jääpeiteaika lyhentynyt.

Kuvaaja Saimaan vedenpinnan korkeus ja ennuste Lauritsalan mittausasemalla

Yllä kuvakaappaus Saimaan Lauritsalan mittausaseman pinnankorkeustilanne ja ennuste. Saimaan vedenkorkeuslukemia ja ennusteita sekä muuta mielenkiintoista hydrologista tietoa pääset tarkastelemaan Ympäristöhallinnon sivuilta.

Ota yhteyttä

Kerro meille, jos sinulla on havaintoja tai kysymyksiä Pien-Saimaasta, veden laadusta tai ilmiöistä. Myös sivustoa koskeva palaute on tervetullutta. Ota rohkeasti yhteyttä vieressä olevan lomakkeen avulla. Kun täytät yhteystiedot, voimme palata asiaan.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.