Mittauslautta

Pien-Saimalla toimii jatkuvatoiminen mittauslautta, joka mittaa veden laatua eri syvyyksiltä optisten antureiden avulla. Anturit mittaavat veden happipitoisuutta ja lämpötilaa sekä sameutta ja levien määrää ilmaisevaa klorofyllipitoisuutta.

Asema lähettää mittausdatan palvelimelle tunnin välein, jossa se sovelluksen avulla mallinnetaan helpommin luettavaan muotoon. Mittauslautta on ollut vuosina 2010-2014 sijoitettuna Riutanselällä ja Piiluvanselällä vuosina 2014-2018. Piiluvanselällä kerättiin tietoa Kivisalmen pumppaamon rakentamisen ja käynnistymisen vaiheista.

Vuodesta 2018 lähtien mittauslautta on seurannut  Koneenselällä aurinkopaneeleilla toimivan hapetuslautan vaikutuksia.

Kuvaaja happipitoidsuuden kehityksestä Koneenselällä 2020-2021

Happipitoisuuden kuvaaja kertoo happipitoisuudesta ja kerrostuneiuudesta. Kesällä 2020 kerrostuneisuus purkautui poikkeuksellisen myöhään ja veden täyskierto tapahtui vasta syyskuun alkupuolella.

Ota yhteyttä

Kerro meille, jos sinulla on havaintoja tai kysymyksiä Pien-Saimaasta, veden laadusta tai ilmiöistä. Myös sivustoa koskeva palaute on tervetullutta. Ota rohkeasti yhteyttä vieressä olevan lomakkeen avulla. Kun täytät yhteystiedot, voimme palata asiaan.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.