Retkelle kosteikolle

Kosteikolle on mukava lähteä retkelle, pysähtyä nauttimaan eväitä ja maisemia seuraillen lintuja ja muuta kosteikon elämää. Kosteikkokartasta pääset tutustumaan kosteikkokohteisiin ja voit suunnitella reitin sekä levähdyspaikat.

Osa kohteista sijaitsee yksityishenkilöiden pihapiirissä, joten ne eivät sovellu vierailtavaksi ilman maanomistajan lupaa. Alla listattuna kohteet, joihin on helppo saapua ja joissa käytössäsi on laavu, huussi, tulentekopaikka tai lintutorni. Joillakin kohteilla on myös paikoitustilaa autoille.

Muistathan kosteikoilla liikkuessasi jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet. Ethän häiritse kosteikon elämää ja suothan linnuille pesimärauhan. Pidä koirat kiinni. Lintutornista pääset helposti ja häiriöittä seuraamaan kosteikon elämää. Jätäthän terveisesi vieraskirjaan ja varmistathan tulen sammutuksen lähtiessäsi.

Kohteilla ei puuhuoltoa eikä jätehuoltoa. Tuothan siis omat puut tullessasi ja viet syntyneet roskat mennessäsi.  Huomioithan, että kaikilla kohteilla ei ole paikoitustilaa autoille. Voithan tehdä kosteikkoretken myös polkupyörällä. Kaikki kohteet sijaitsevat yksityismailla ja on rakennettu talkoilla. Suurkiitos maanomistajille ja talkoolaisille!

Retkikohteisiin kartalla pääset tutustumaan vesiensuojelurakenteet sivulla olevasta kartasta. Valitse kartan ylälaidasta ”Retkeilyyn soveltuvat kohteet” ja zoomaa kartta lähemmäksi. Lisätietoa ja tarkempaa opastusta alla olevan listan mukaisista retkeilykohteista löydät tästä opuksesta.

Retkikohteiksi soveltuvia kosteikkoja ja niiden tarjoamia palveluja:

  • Nuorajärvi, Lemi: lintutorni, laavu ja huussi
  • Orjainlahti, Merenlahti: laavu
  • Savijoki, Lavikanlahti: lintutorni
  • Karvajalanjoki, Haikola, esteetön reitti, laavu, huussi ja laituri
  • Suoniitut, Haikkaanlahti: lintutorni, laavu ja huussi
  • Vanhapelto, Haikkaanlahti: laavu
  • Nisonen, Peltoi: lintutorni ja laavu
  • Laheniitty, Illukansaari, laavu
Nuorajärven laavu ja lintutorni
Nuorajärven kosteikolla on paikoitus, laavu ja lintutorni yleisessä käytössä. Nuorajärvi on entinen pumpulla kuivana viljelyskäytössä pidetty järvi, jonne vesi on laskettu takaisin. Nuorajärvi on tunnettu lintujärvi.
Makkaranpaistoa ja ihmisiä seurustelemassa Karvajalan laavulla.
Haikolan laavu Karvajalan kosteikolla on kyläläisten kohtauspaikka ja palvelee retkeläisiä taukopaikkana.

Ota yhteyttä

Kerro meille, jos sinulla on havaintoja tai kysymyksiä Pien-Saimaasta, veden laadusta tai ilmiöistä. Myös sivustoa koskeva palaute on tervetullutta. Ota rohkeasti yhteyttä vieressä olevan lomakkeen avulla. Kun täytät yhteystiedot, voimme palata asiaan.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.